Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi könyvajánló

2012.12.14

Még egy hétig, december 22-ig nyitva a könyvtár, így ha valaki szeretne valami kedves, megható, vagy kacagtató könyvet beszerezni az ünnepekre nem késett el.

 

Ajánlatunk

 

Ha csak pár percünk van az olvasásra, akkor ajánlom figyelmükbe A három királyok ajándéka c. könyvet, mely egy karácsonyi antológia. Az összegyűjtött elbeszélések régmúlt karácsonyok képeit idézik fel, méghozzá olyan klasszikus szerzők műveinek segítségével, mint például Jókai Mór, Nyírő József, vagy éppen Móra Ferenc.

 

Egy egyáltalán nem megható, mind inkább szórakoztató könyv David Sedaris Karácsony jéggel c. könyve. Hat karácsonyi novellát találunk a kötetben az egyik leghíresebb New York-i humorista, rádiós személyiség tollából. Stílusát fanyar humor jellemzi, a történetek nevettetőek, olykor zavarba ejtőek vagy épp elgondolkodtatóak. Az egyik írás tanulsága szerint pl. a karácsony három dolgot jelent: pocsék mozifilmeket, botrányos tévéműsorokat és még rosszabb színházat. „A tökéletes anti-karácsonyi ajándék az egyik legszúrósabb és legízesebb komikustól.” írja a könyvről a Washington Post.

 

Ha lelki megerősítésre volna szüksége, bármikor nyugodtan meríthet erőt az Erőleves a Léleknek c. könyv 101 lélekemelő története közül.  A könyv egy kínai közmondással indít:

A lélek sugárzása

Széppé varázsolja az embert.

Az ember szépsége

Összhangot teremt a házban.

Az otthon összhangja

Rendet teremt a hazában.

S ha az országban rend honol,

Béke köszönt a világra.

Amerika két kiemelkedően népszerű személyiségfejlesztője Jack Canfield és Mark Victor ebben a kötetben gyűjti össze történetei legjavát. Ezek a történetek bölcsességet sugároznak, reményt és erőt adnak, ami vezérlő fényként szolgálhat életünk sötét pillanatiban. A nagy gonddal válogatott írások segítenek megtalálni a helyes irányt életünk nagy útkereszteződéseiben, legyen szó a szeretetről, önmagunkról, a szülői szerepről, tanulásról, az álmokról, vagy az akadályok legyőzéséről.

 

Fekete István, az állat-történetek nagy mesterének számos ifjúságnak szánt írása mellett, megjelentek felnőtteknek szánt munkái is. Az író egész élete során nagy jelentőséget tulajdonított a katolikus ünnepeknek. A húsvét, a mindenszentek és a persze karácsony is kiemelkedő fontosságú volt. Karácsony éjjel c. művében saját emlékeiből merít, s miközben az élmények megelevenednek, az olvasó hamar azon kaphatja magát, hogy együtt emlékszik az íróval, olyan benyomása támad, mintha saját élményeiről olvasna…

 

Természetesen karácsonykor is történnek bűnügyek, és szövődnek szerelmek. Krimit előnyben részesítőknek ajánlom figyelmébe Agatha Christie: Karácsonyi puding c. történetét, az inkább romantikát kedvelőknek pedig Debbie Macomber Szent karácsony éjjel c. könyvét, mely két regényt tartalmaz, címük: Szenteste cédrusligeten és Ezüstcsengettyűk.

 

Hol lehet Noel? Ez a címe, annak a könyvnek mely két nem mindennapi embersorsot mutat be. A karácsonyi ünnepek rendszerint örömet hoznak az emberek életébe, Mark Smarttal azonban egészen más volt a helyzet. Az élet egyik csapást mérte rá a másik után: elveszítette az ösztöndíját, és ezért kimaradt a főiskoláról; szeretett édesanyja életét vesztette egy autóbaleset során; a barátnője elhagyta; most pedig, egy havas, késői November éjjelen, lerobban az autója. Egy kávézóba toppanva kér segítséget, hogy vontatót hívhasson. Odabenn egészen váratlan meglepetés várja egy gyönyörű, szokatlan nevű fiatal lány személyében, aki a kedvességével örökre megváltoztatja az életét. Macy Wood kevés emléket őriz vérszerinti szüleiről, örökbe fogadott életének képeit pedig legszívesebben kitörölné az emlékezetéből. Egy „Noel” feliratú karácsonyfadísz jelenti az egyetlen nyomot kishúgához, akire már alig emlékszik. A két fiatal együtt indul el, hogy a régmúlt titkainak kifürkéssze. Egy regény a szeretet erejéről és a karácsony csodálatos szépségéről szóló felemelő történet. Első, 1972-es megjelenése óta világszerte több mint 800 ezer példányban kelt el. Az angol könyv sikere nyomán tévéfilm is készült a történetből.

 

Nem telhet el úgy karácsony, hogy ne találkozzon az ember a következő két klasszikus történettel, akár a tévében mese formájában, akár a színházban színi előadásként, vagy épp mesés balettként.

Az egyik Hoffman Diótörő és Egérkirály c. meséje a másik pedig az öreg Scrooge története (Karácsonyi ének), mely szerint karácsony éjjelén három szellem látogatja meg őt: az elmúlt karácsonyok, a jelen karácsonyának és a jövő karácsonyának szelleme; mondhatni szintén a karácsony szerves részévé vált. Dickens regényéből számtalan feldolgozás készült, legutóbb egy 3D-s mozifilm Jim Carrey főszereplésével, sikere 1843-as megszületése óta töretlen.

 

Az ifjabb olvasóknak ajánlom Barbara Robinson A legeslegszebb betlehemes c. könyvét. Hat vásott, kefehajú, elhanyagolt gyermek kedves, humoros, olykor megindító története.

 

Baksa Brigitta népi szokásokat, falusi életet bemutató könyvei nemcsak tartalmukban hasznosak és értékesek, hanem illusztrációban is gazdag és különleges könyvek. A karácsonyi asztal meséi c. könyvecskéje a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan bemutatja többek közt a kenyér, a kancsó, a bor történetét, a viaszgyertya készítésének módját.

 

Ha valaki sajátkézzel készített díszekkel szeretné dekorálni lakását, vagy díszíteni a karácsonyfát, nyugodtan jöjjön el és merítsen ötleteket barkácskönyveinkből. Pl. Karácsonyi viaszgyertyák, Natúrdíszek karácsonyra stb.

Vagy épp azt nem tudja mi is legyen az ünnepi menü?  Szakácskönyveink segíthetnek. Sőt, nemcsak könyvekből, hanem a Príma konyha c. magazinból is meríthet ötletet, azzal kapcsolatban mi kerüljön az ünnepi asztalra.

 

Várunk minden érdeklődőt a Városi könyvtárba!